+36 1 999 6900

4 - 6 perc olvasási idő802.11ax mind felett?! Miért is kell a WiFi 6 nekünk?

Olvasómód

Egyre fejlődő mobilizált világunkban már el sem tudnánk képzelni az életet WiFi nélkül. Gondoljuk csak bele, ha otthon nem működik a WiFi, családtagjaink azonnali megoldást követelnek, a dolog nem tűrhet halasztást. A mai generáció mobiltelefonon, tableten és az Internet adta közösségekben szocializálódik, de a szülők is osztják a fiatalabbak nézetét, a vezeték nélküli kommunikáció ma már életünk szerves részévé vált.

De miért is kell nekünk WiFi 6 (802.11ax), miért nem elégszünk meg az eddigi WiFi szabványok nyújtotta előnyökkel? A kérdés jogosnak tűnik, főleg, ha relatív modern 802.11ac, azaz WiFi 5-ös eszközökkel rendelkezünk. Megválaszolásához először nézzük meg, hogy milyen kihívásokat jelent a felhasználók számának drasztikus emelkedése egy WiFi hálózat számára.

A vezeték nélküli hálózatok egyik alapvetése, hogy egy időpillanatban egyszerre pontosan egy eszköz kommunikálhat. Ez teremti meg az interferenciamentes kommunikáció alapját. Ezt alapul véve, könnyen belátható, hogy az egyes kliensek által elérhető átviteli teljesítmény fordítottan arányos a kliensek számával. Működés szempontjából a klasszikus vezeték nélküli hálózat leginkább egy hubhoz hasonlítható, ugyanúgy osztott típusú hálózat, a kliensek kommunikációja egy “ütközési zónába” tartozik, azaz amíg az egyik kliens beszél, a többieknek hallgatniuk kell. A nagy kapacitású, nagy teljesítményű vezeték nélküli hálózatok igényének megjelenésével ennek az alapvető működésmódnak a fejlesztése elengedhetetlenül szükségessé vált.

Az első valódi ilyen irányú fejlesztés a MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output ) bevezetése volt. Ezzel a megoldással egy Access Point (AP) egy időben akár több szálon (Spatial Streams, SS) is tud kommunikálni, kihasználva az AP és a kliensek közötti, különböző reflexiókból adódó jelterjedési útvonalakat. Amennyiben az AP egy klienssel több szálon (SS-en) tud kommunikálni, abban az esetben átviteli teljesítmény, amennyiben egyszerre több klienssel kommunikál, akkor kiszolgálási kapacitás növekedést tudunk elérni. Ez már jobban hangzik, mint a kiindulási állapot, de egy hibája még mindig van, ez pedig az egyirányúság. Egy AP egyszerre több klienssel is kommunikálhat, de egy időpillanatban egyszerre csak egy kliens szólalhat meg. Ezért ezt a megoldást Downlink MU-MIMO-nak nevezzük, amit a WiFi 5-ös, 802.11ac Wave 2 eszközök már támogatnak.

Az igazi az lenne, ha ez visszafele is működne, azaz a kliensek egy időpillanatban a reflexiós utak kihasználásával ugyanazzal az AP-val visszafele is tudnának kommunikálni. Ennek megoldását, az un. Uplink MU-MIMO-t a 802.11ax, azaz a WiFi 6-os szabvány hozta el nekünk. Ennek bevezetésével már képesek vagyunk túllépni azon a korláton, hogy egy időpillanatban csak egy eszköz kommunikálhat, ezzel egyszerre több eszközt is ki tudunk maradéktalanul szolgálni, ami jelentős teljesítmény és kapacitás növekedését jelent.

 

A nagyobb kapacitású kiszolgálást és a hatékonyság növelését célozza meg a 802.11ax-ben bevezetett OFDMA technológia is. Az eddig leírtak esetén feltételeztük, hogy egy AP egy bizonyos RF csatornán (rádiófrekvenciás sávon) kommunikál a klienssel vagy kliensekkel (MU-MIMO esetén). De mi van akkor, ha ezt az RF sávot felosztjuk alsávokra, azaz sub-carrierekre? Ebben az esetben egy AP amellett, hogy egy időpillanatban képes egyszerre több klienssel kommunikálni (MU-MIMO), egy stream-en belül is képessé válik több klienssel kommunikálni, így további teljesítmény növekedést érhetünk el. Az IoT okoseszközök megjelenésével és elterjedésével szükségessé vált egy olyan technológia kidolgozása, ami lehetővé teszi a nagy mennyiségű, de relatív kis adatátviteligényű kliensek optimális kiszolgálását. Az OFDMA, azaz Orthogonal Frequency Divisioning Multiple Access technológiát a WiFi 6, azaz a 802.11ax szabvánnyal vezették be.

Mint az a fentiekből is kiderül, a WiFi 6 (802.11ax) technológiai fejlesztések célja – az elérhető átviteli sebesség fokozásán túl – a nagyobb kapacitású és teljesítményű WiFi hálózatok kialakítása és a rendelkezésre álló kapacitások hatékony kihasználása. A mobilizáció iránti igény és tendencia a jövőben sem fog változni, a mobil és IoT  eszközök térhódításával pedig olyan WiFi hálózatot kell tervezni és kialakítani, ami kiállja az idő próbáját és a jövőbeli megnövekedett igények mellett is képes hatékonyan, gyorsan kiszolgálni a kapcsolódó klienseket.

Ennek fényében törekszünk az ügyfeleink számára hosszútávú megoldást szállítani, amely nem igényel komolyabb áttervezést és beruházást amint a WiFi6 képes eszközök komolyabb számban elterjednek. Erre túl sokat nem is kell várni, mivel az újabb mobilok és ma szállított hordozható számítógépek igen nagy része már képes az ilyen hálózatokat használni.