+36 1 999 6900

4 - 5 perc olvasási időEgy háttérbe szorult piacvezető funkcionalitás, avagy a Veeam Backup & …

Olvasómód

A Veeam Backup & Replication a mai napig folyamatosan fejlődik és hoz be újabbnál újabb funkciókat a jól bevált megoldásai mellé, van is bőven miről írni, ha a Veeam zászlóshajója a téma. Egy új verzió megjelenésekor a tekintetek érthető módon az új funkciókra szegeződnek és a legtöbb írás ezekre a funkciókra összpontosít. Miközben azon gondolkodtam, hogy ezek közül a megjelent, vagy épp érkező új funkciók közül melyiket lenne érdemes kiemelni a jelen írásomban, akkor jött szembe velem egy olyan felismerés, ami rávilágított egy nem kimondottan új, sőt az elsők közé tartozó funkcióra, ami érthetetlen okokból háttérbe szorult.

És ez nem más, mint maga a replikáció.

A cikk elején mindenképp szeretném leszögezni, hogy ez most nem egy mély szakmai elmélkedés, sokkal inkább egy figyelemfelkeltés az IT valamennyi szereplője számára.

Igen, a Veeam replikálni is tud,

nem is akárhogyan. Elismerem, furcsa ezt olvasni egy Veeam Backup & Replication-ről szóló cikkben, hiszen egyértelmű funkcionalitása a terméknek, ami még a nevében is szerepel. Mégis az a tapasztalatom, hogy az ügyfelek nagy része nem, vagy csak nagyon kis mértékben használja ki a termék ezen lehetőségét. De mi állhat ennek a hátterében? Erre a kérdésre hosszasan kereshetnénk a választ, de a cikk nem arra akar rávilágítani, hogy miért nem, hanem inkább arra, hogy miért igen. Ezt a kérdést így egyetlen mondattal rövidre is zárnám: Az ügyfelek egy része Backup megoldást keres, és nem számol a termék további funkcionalitásával.

Jó pár Proof Of Concept esetén megtapasztaltam, hogy amikor a replikáció mint funkcionalitás bemutatásra kerül, a hallgatóságnak tetszik ugyan, de legtöbb esetben elhangzik az a mondat, hogy nem igazán tervezték a használatát, talán majd a jövőben bevezetik. Ebből a bevezetésből jó esetben annyi valósul meg, hogy egy második védvonalként egy-egy adott vm-et időközönként átreplikálnak ugyan a másik telephelyre, de az ott előállt replika kapcsán a Veeam funkcionalitását már nem használják ki, és itt érkeztünk el a cikknek a legfontosabb részéhez.

Mire is jó ez nekem?

Történt egyszer, hogy meghívást kaptam egy megbeszélésre, ami egy éves kötelező DR tesztnek a tervezéséről szólt. A megbeszélés témája maga a megvalósítás, és az ezzel járó nehézségek áthidalása volt. A Veeam mint megoldás fel sem merült az eredeti elképzelésben.

A megbeszélésen a „Hogyan?” kérdés megválaszolását egy rövid párbeszéddel tudnám itt szemléltetni:

  • Ti ugyebár Veeam-el mentetek?
  • Igen.
  • Akkor meg is van a megoldás a DR kialakítására. A replikáció.

A megbeszélésen ezután kiderült, hogy a szóban forgó rendszernek van is egy hetente futó replikációja a Veeam-en belül, így azt a replikát befrissítve meg is lehet oldani az átterhelést.

De mi a helyzet a visszaállással?

Az ügyfél részéről adta magát a megoldás, hogy vCenterből elindítjuk a replikát, elvégezzük a teszteket, majd visszareplikáljuk egy új Job-bal az eredeti telephelyre, és vCenterből elindítva meg is van a visszaállás. Ez még így leírva is nyakatekert.

  • Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanám, lehet ezt szebben, és egyszerűbben?

Itt jön a képbe a Veeam Backup & Replication azon teljes funkcionalitása, amit még azoknál az ügyfeleknél is ritkán látok, akik egyébként a replikációt használják, mint második védvonal a mentés mellett.

Nézzük mit is kínál erre a Veeam Backup & Replication:

  • Az viszonylag ismert, széles körben használt funkció hogy a „Replication Job” meglévő VM-eket átreplikál egy másik telephelyre.
  • Ezen felül lehetőséget kapunk az elkészült replika teljes kezelésére:
    • egy kattintással át tudjuk terhelni a szolgáltatást az elkészült replikára (Failover)
    • a DR site-on történő tesztelés, vagy akár hosszabb távú üzemelés után egy kattintással vissza tudunk terhelni az éles site-ra (Failback, Failover Undo)

És meg is vagyunk, mindezt egy felületről, kényelmesen.

Végigvittünk egy teljes DR tesztet egy olyan megoldással, amit nem pusztán egy teszt és annak dokumentálásának idejére tudunk felvállalni, hanem bármikor alkalmazható, ha a Veeam szerverünk működőképes. Akkor sem kell pánikba esni, ha a katasztrófa helyzetben a Veeam szerverünk is áldozatul esik, mert ilyen esetben a túloldali replika VMware oldalon ugyanúgy elindítható.

Ahogy a cikk elején jeleztem, ez nem egy mély szakmai elmélkedés, így az egyes funkciók technikai mélységére nem térek ki, hogy ne vegye el a figyelmet a cikk fontos üzenetéről, amit egyetlen mondatban össze is lehet foglalni: Igen a Veeam replikálni is tud, nem is akárhogyan.