+36 1 999 6900

5 - 6 perc olvasási időHogyan csináljunk jó WiFi-t? – Tervezéstől a kivitelezésig

Olvasómód

 

A jó WiFi ismérve:

 • Alapos tervezés előzi meg a kivitelezést.
 • A tervezés nem csak a lefedettség, hanem a kapacitás figyelembevételével is készül.
 • Megbízható, redundáns kialakítású – egy-egy AP meghibásodása esetén még nem sérül a szolgáltatás.

 

“Az a jó WiFi, ami mindenhol jelen van, de senki sem beszél róla. – Egyszerűen csak működik!”

 

Mi, itt az 99999 Informatikánál, amikor WiFi rendszer kiépítése a cél, a következő folyamatokat szoktuk betartani:

 • Igények felmérése
 • Helyszín bejárása
 • Tervezés (Predictive Site Survey)
 • Tervezés validálása (Pre-Deployment Site Survey)
 • Kábelezés kiépítése és az AP-k felszerelése a tervek alapján
 • Rendszer beüzemelése
 • Kiépítés validálása (Post-Deployment Site Survey)
 • Dokumentálás

 

A tervezést és a felmérést Ekahau AI Pro tervezőszoftverrel és Ekahau SideKick mérőműszerrel végezzük.

 

 

Igények felmérése

Az ügyfeleinknél, amikor felmerül az igény, hogy WiFi rendszert építsünk ki, akkor megfogalmazódnak a rendszerhez kapcsolódó követelmények, amiket a WiFi-nek teljesítenie kell. Meg kell határozni, hogy hol szükséges a WiFi lefedettség biztosítása (pl.: irodaterület, labor, lépcsőház, étkező, stb.), és hol nincs egyáltalán szükség rá (pl.: gépészeti helyiségek, takarítószer raktár, stb.). Azt is meg kell állapítani, hogy hol lehet olyan terület, ahol egyszerre nagyobb tömegre is lehet számítani, amihez a WiFi rendszernek képesnek kell lennie kiszolgálni a megnövekedett igényeket (pl.: tárgyalók, nagyobb előcsarnokok, ahol esetleg céges rendezvények is lehetnek, stb.). Ezek a tervezés szempontjából fontos információk.

 

Helyszín bejárása

A WiFi jel terjedését rengeteg dolog befolyásolhatja. A helyi viszonyokat/adottságokat figyelembe kell venni már a tervezésnél, ha minőségi WiFi szolgáltatást szeretnénk biztosítani. Ehhez már a tervezés előtt javasolt egy helyszíni bejárás, ahol fény derülhet olyan dolgokra, amik befolyásolhatják a WiFi jel terjedését. Irodaterületen ilyen lehet a különböző falak tipusa, mivel egy gipszkarton fal sokkal kisebb csillapítással bír, mint egy téglafal, vagy egy vasbeton fal, raktár vagy gyár terület esetén pedig a szokásosnál nagyobb belmagasság. Az AP-kat ennek megfelelően kell majd felszerelni. A bejárás során járjunk nyitott szemmel.

Például egy ilyen akvárium igen csak csillapítja az RF jelet.

Ezeket az információkat szintén figyelembe kell venni már a tervezés során.

 

Tervezés (Predictive Site Survey)

A tervezéshez szükségünk van a lehető legfrissebb, legalább egy méretet tartalmazó, méretarányos alaprajzokra. Amennyiben van berendezési terv, akkor azok használata javasolt. A berendezési terven láthatóak a tervezett szekrények, bútorelemek, egyéb berendezési tárgyak, amik segíthetnek a tervezés során a megfelelő csillapítási tényezők beállításában.

 

Tervezés validálása (Pre-Deployment Site Survey)

A kiépítés előtt a terveket javasolt a valós/valósághoz közeli körülmények között lemérni és a kapott mérési eredményektől függően, szükség szerint módosítani a terveken.
Új épület esetén a méréshez minimálisan szükséges, hogy a válaszfalak és a nyílászárók már a helyükön legyenek. Erre azért van szükség, hogy a mérés során a csillapítási értékek közelítsenek a végleges állapothoz. Ezt követően megmérjük a WiFi jelerősséget a kívánt területen. A mérés során kapott hőtérképet kiértékeljük, és szükség esetén a terveken módosítunk.

                                                                                               

Így is lehet, de nem javasolt! 😀                                                                                                                                                     Mi így dolgozunk! 😉

 

Kábelezés kiépítése és az AP-k felszerelése a tervek alapján

Miután a tervek validálása megtörtént, elkezdődhet a kábelezés kiépítése és az AP-k felszerelése. Az AP végpontok kialakításánál ráhagyással dolgozunk, hogy a jövőben, apróbb módosítások esetén rugalmasan lehessen mozgatni az AP-kat. Az AP-k elhelyezése irodaterületen történhet álmennyezet felett és alatt egyaránt, igényektől függően. Javasolt viszont az AP-kat inkább az álmennyezet alatt elhelyezni a jobb RF jelterjedés miatt.

 

Rendszer beüzemelése

A kábelezés után jöhet a rendszer beüzemelése (AP Group-ok kialakítása, AP-k elnevezése, SSID-k kialakítása, stb.). Ezeket az ügyféligények alapján alakítjuk ki.

 

Kiépítés validálása (Post-Deployment Site Survey)

A rendszer kiépítése és beüzemelése után, mind a lefedettség, mind a teljesítmény szempontjából újabb méréssel ellenőrizzük, hogy a terveknek, ügyféligényeknek megfelelően viselkedik-e a kiépített rendszer. Amennyiben találunk eltérést az elvárt viselkedéstől, akkor a kábelráhagyást kihasználva finomhangolhatjuk az AP-k pozícióját. A mérési eredményekből végül kialakul a végleges hőtérkép.

 

Dokumentálás

A dokumentáció tartalmazza a WiFi rendszerrel kapcsolatos igényeket, a kialakítás során alkalmazott beállításokat, a Post-Deployment Site Survey méréskor készített hőtérképeket és az általunk készített javaslatokat és észrevételeket is.
Ez a dokumentum hasznos segítség lehet az üzemeltető csapat részére egy-egy hibabejelentés esetén, hogy az adott helyen mi lenne az elvárás a WiFi rendszerrel kacsolatban.

Egy esetleges jövőbeni átalakítás/bővítés során is könnyen nyomon lehet követni a változásokat a dokumentáció segítségével.

 

Összegzés

Mi, az 99999 Informatikánál arra törekszünk, hogy az ügyfeleink igényeit figyelembe véve minőségi WiFi szolgáltatást építsünk ki, legyen szó iroda területről, raktár területről, gyártási területről vagy kültérről.

Amennyiben a cikk felkeltette az érdeklődésed, vagy csak kérdésed lenne a témával kapcsolatban, keress minket bizalommal!

E-mail: info@99999.hu
Telefon: +36 1 999 6900